Gjeneza

Oh, thashë, kjo do të bëhet.

Dhe u bë.

Oh, thashë, kjo s’ka për të ndodhur kurrë.

Por ndodhi.

Një mjegull e purpurt dheun mbuloi.

U tkurrën rrënjët e pemëve.

Bota u nda në dy vende.

Çdo fotografi e parë qe me njerëz.

Çdo fotografi e dytë s’kish asnjë.

Të gjitha vajzat u quajtën Edhe.

Të gjithë djemtë u quajtën At’herë.

 

©Kozi Nasi

 

English original version:

 

Genesis

Oh, I said, this is going to be.

And it was.

Oh, I said, this will never happen.

But it did.

And a purple fog descended upon the land.

The roots of trees curled up.

The world was divided into two countries.

Every photograph taken in the first was of people.

Every photograph taken in the second showed none.

All of the girl children were named And.

All of the boy children named Then.

©Mary Ruefle